40 Yıllık Hatrın Sırrı

Bazen dert ortağı, bazen keyfin anahtarı, bazen yağmurlu havaların süsü, bazen de öğrencilerin direnci. Ne mi o? KAHVE! Kabul edelim herkesin yalnız kalmak istediği sıkkın zamanları olmuştur; işte öyle anlarda en iyi giden şey bir kahve değil midir? Ya da arkadaşlarla hoş sohbet anında keyfinizi arttıran. Peki siz kahvenin öyküsünü daha da doğrusu efsanesini biliyor musunuz?

WhatsApp Image 2018-06-05 at 01.00.45

Habeşistan (Etiyopya) orijinli olan kahveyi ilk deneyenler keçilerdir. Rivayete göre, keçi sürüsünün çobanı Kaldi, güttüğü hayvanların garip bir ağacın meyvelerini yedikten sonra, daha canlı ve hareketli olduklarını hatta geceleri de uyumadıklarını görünce,  durumu dervişe bildirmiş. Bu meyvenin suyunu kaynatıp içen dervişin kendisi de aynı canlılığı duymuş ve kahvenin meziyetleri böylece anlaşılmış. Tekkedeki diğer dervişler de bu yeni içeceği sever ve çok geçmeden kahve Yemen ve Arabistan’a yayılır. Daha sonra Yavuz Sultan Selim’in Yemen’i fethetmesi ile kahve İstanbul’a taşınır, sevilir ve oradan Avrupa’ya, oradan da tüm Dünya’ya yol alır. İşte bugün dillerden, ellerden düşmeyen o güzel lezzetin doğuşu ve yayılışı bu şekilde olmuştur. Tabii sonraları yalnızca Etiyopya ile kalmamış Brezilya, Kolombiya, Kenya, Kosta Rica vb. ülkelerde de üretimi yapılıp satılmıştır.

WhatsApp Image 2018-06-05 at 01.00.53

Günümüzde 3. Nesil olarak adlandırılan kahvecilerde bu çekirdeklerin hemen hepsini görmeniz mümkündür. Ayrıca Dünya genelinde yüzlerce kahve çekirdeği dolayısıyla yüzlerce farklı türde kahve ağacı bulunmaktadır. Ancak bu türler arasında dünya genelinde en yaygın olarak yetiştirilen yalnızca 3 farklı kahve ağacı bulunmaktadır: Arabica, Robusta, Liberica. (Üretimi ve ticareti en çok yapılan Arabica (Coffea arabica) ve Robusta (Coffea canephora) cinsi kahve çekirdekleridir. Liberica türü yalnızca Filipinlerde yok denecek kadar az miktarda yetiştirilmekte ve bu nedenle ticareti çok az yapılmaktadır. Robusta üretimi daha çok Afrika ve Güney Asya ülkelerinde gerçekleşmekte iken, Arabica üretimi kahve üreten tüm ülkelerde özellikle de Güney Amerika’da üretilmektedir. Buna ek olarak Arabica çekirdeklerinin kafein oranı daha az olmak ile birlikte aroması daha fazla hissedilmektedir. Bu yüzden daha fazla tat almak istediğinizde Kenya, Kosta Rika ve El Salvador tüketmeniz daha iyi olacaktır. Örneğin, Chemex yöntemi ile demlenmiş kahveniz yumuşak içimli ve saf aromalı olurken french-press ile demlediğinizde kafein oranı preslemenize göre değişiklik gösterecek ve daha sert bir tat oluşacaktır.

WhatsApp Image 2018-06-05 at 00.59.54

   Bu bilgilerden sonra Ankara’da güzel kahveler içmek için de sizlere birkaç öneride bulunmak isterim. Bahçelievler’ de yer alan Faust(Premium çekirdekleri olan Etiyopya ve Kenyası başta olmak üzere), Armada Federal Coffee Company (Cold Brewleri başta olmak üzere), Tunalı Hilmi’de Guzu (Federalin kahvelerini kullanan küçük ve şirin bir mekan) ve Kızılay’da bulunan Coffee Grinder(Kolombiya çekirdeği başta olmak üzere).  Umarım memnun kalırsınız. Kahveniz ve muhabbetiniz keyifli olsun.

WhatsApp Image 2018-06-05 at 01.00.27

Yazar: busebakkaloglu

Buna da bakın

WhatsApp Image 2018-10-22 at 13.47.42

Filmekimi 2018: Bizi neler bekliyor?

Ekim ayı takviminizde yer açın! Belki de güzün en keyifli haftasını yaşatan Filmekimi’ne sayılı günler …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir