Anasayfa / Tüm Kategoriler / Çukurova’nın Lezzetleri, En lezizleri nerelerde yenir?

Çukurova’nın Lezzetleri, En lezizleri nerelerde yenir?

Ülkemiz adeta yemek cenneti, özellikle de Çukurova bölgesi. Tatlıları, tuzuları, et yemekleri… İşte Çukurova’nın eşsiz lezzetleri.

1- Kebap

11_1

Adana deyince tabiki de akla ilk olarak kebap gelir. Adanalılar başka bölgelerde kebap yiyemez mesela,  siz hiç Çarşı’da kebap yiyen bir Adanalı gördünüz mü? Göremezsiniz. Ağızlarının tadını bozmak istemezler. Adana’da yapılan kebabın lezzeti farklıdır, tahmin edemeyeceğiniz kadar fazla konulan kuyruk yağı o leziz tadı verir. Yanında getirilen mezeler bellidir, fazlası azı olmaz diğer şehirlerde ekstra getirilen onlarca mezenin aksine. Bu yüzden Adana’nın, Çukurova’nın kebabı bir başkadır.  Adana’da kebabın en iyisini ve tarih kokanını Tarihi Kazancılar Çarşısında yiyebilirsiniz. Veya Tarsus’ta Eyüb’te yiyebilirsiniz.

*Bu arada Adana’ya yolunuz düşerse mutlaka Dünya Rakı Günü’ne denk getirin!

 

2- Tantuni

url

Mersin deyince ise akla tabiki de tantuni gelir. Tantuni deyince ise Memoş gelir. Eskiden saat 4te Memoş’ta et biter, pazar günleri ise kapalı olurdu. Böyle bir talep var Memoş’a.

*Tantuniye ketçap mayonez koyanlar varmış, yapmayın yaptırmayın lütfen…

 

3- Fındık Lahmacun

rs2015_0327_6555749774

Her ne kadar çoğu yerde lahmacun büyük yapılsa da Çukurova’da lahmacunun küçüğü makbuldür, fındık lahmacun denir. Kebaptan önce servis edilir, bazı mekanlarda ise sadece fındık lahmacun yemeye gidilir.

 

4- Humus

humus4

Arap kültüründen Hatay’a, Hatay’dan da Çukurova bölgesine inmiş olan humus nohut ve humustan yapılan enfes bir mezedir. En güzelini Tarsus’ta yiyebilirsiniz, bir de pastırmalı yiyin.

 

5-  Narlıkuyu

hb_b_19101715_l-b

Lagos-Rakı-Kalamar-Karides-Sarımsak soslu patates-Bira-Roka salatası cennetidir Narlıkuyu. Biraz uzak olsa da yazın vazgeçilmezidir. Mersin’in merkezinden arabayla yaklaşık bir saat daha gitmek gerekir bu güzel koya ulaşabilmek için. Bu güzel manzaraya karşı yiyip içmenin keyfi başkadır. Hele de yüzüp acıktıktan sonra…

 

6- İsimsiz/Tahtalı

whatsapp-image-2016-10-13-at-18-31-19-1

Aslında Adana’daki bir tavuk dürümcüdür, fakat ismi olmadığı için İsimsiz veya Tahtalı diye bilinir. Öğrencilerin okuldan çıkıp koşarak gittikleri bir mekandır İsimsiz. ”İsimsiz mi Tahtalı mı?” diye isim kavgasına tutuşup kavga ettiği de bol olur malum Adanalı’yız. Tavuk dürüme özel bir sos koydukları için çok farklı bir tadı vardır. Kesinlikle G3’ünü yemelisiniz!

*Gitmeden önce arayın, sıra beklemeniz garanti.

 

7- Sıkma

dsc_0656

Çukurovalı olmayan bilmez, anlamaz. O yüzden peynirli dürüm olarak tanıtılır. Fakat sadece peynirli olmaz, patateslisi de muhteşem olur. Özellikle Akdeniz’de meşhur olan çökelek peynirinden de yapılan sıkma, sıkmanın en ünlü çeşitlerinden biridir.

 

8- Batırık

ctoau4nxgaa86fr

Mersin’in ilçesi Silifke ve Gülnar’ın lezzetidir. Şekil olarak biraz mercimekli köfteyi andırır. Ama mercimekli köfteden çok daha güzeldir. Bulgurdan ve aklınıza gelebilecek her türlü sebze, bakliyat ve kuruyemişten yapılabilir.Batırığın hem çorbası hem köftesi yapılır. Mersinli ve Adanalılar’ı ayrıştıran bir lezzettir çünkü batırığın içinde et göremeyen Adanalılar’ın pek hoşuna giden bir yemek değildir. Ama yemeyen bin pişman!

 

9-Atom

11325039_678650422240109_2096095209_n

Mersin’in imzalı içeceğidir. Muzdan çileğe, bitter çikolatadan bala çok malzemeli bir içecektir. O yüzden rahat 1000 kalorisi vardır. Ama zaten günah olan her şey çok çekici değil midir?

 

10- Kazım Büfe

2572_62096719013_61775559013_1567428_1348187_n

Dünya’nın en güzel muzlu sütünün içilebileceği yerdir! Orada yenilen tostun ve içilen muzlu sütün ayrı bir lezzeti var. 1 porsiyon muzlu süt istediğinizde size koskoca bir bardak, yanında da normal boyutlu bir bardakta 2 adet muzlu süt gelir. Adana’ya ilk gelenler bunu gördüklerinde şok olur. Adana’nın en işlek büfelerinden biridir. Adana’nın tanıtıldığı her programda arkada bir Kazım Büfe görebilirsiniz.

10- Bici bici

bicibici-11

Bici bici yemeyen Adanalı sayılmaz! Sıcak yaz günlerinin vazgeçilmezi olan bu tatlı gül suyu, buz ve muhallebinin en güzel halidir. Adnan Menderes Bulvarı’nda göl kenarı boyunca her yerde Bicici görürsünüz.

”Adanalıyık, Allah’ın adamıyık, bici yerik, şalgam içerik” Tekerlemesine konu olmuş tatlı budur.

11- Kerebiç

3886578492_f721daf886

Mersin’nin en leziz tatlısıdır. Eski zamanlarda özellikle bayramlarda yenilen bu tatlıyı artık istediğimiz zamanda bulabiliyoruz. Ceviz veya fıstık topçukları özel bir köpük sosuyla servis edilir. Genelde küçükler sadece köpüğü yer, mamül annelere kalır.

12- Şırdan

indir

Fotoğrafını koyup koymamakta kararsız kaldığımız şırdanın tadı, Adanalılar’ın en sevdiği lezzetlerden biridir. Görünüşüne aldanmayın! Şırdanın hasına gecenin geç saatlerinde mumbarcı ve şırdancılarda ulaşabilirsiniz.

Buna da bakın

BnP1tI5

2000’ler Rap Müziği

  Bana göre rap müziğin en zengin dönemi 2000-2010 yılları arası. Bunun en büyük nedeni …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir