SeyahatYaşam
Trend

AMASRA

Batı Karadeniz’in göz bebeği diyebileceğimiz bir yer: Amasra!

Küçük ve bir o kadar da şirin, bir kere gittin mi tekrar gitmek isteyeceğin bir yer. Amasra’nın tamamını gezmek isterseniz size 3-4 gün bir hayli yetecektir. Ama tabii ki sindire sindire, orayı anlayarak sakin bir gezi yapmak daha hoş olacaktır. Denizin, eğlencenin ve tarihin keyfini sonuna kadar çıkarabilirsiniz Amasra’da. Ayrıca konaklamak için de birçok apart ve otel bulunuyor güzel ilçede.

Öncelikle  Amasra’nın tarihiyle başlayalım. Bir yeri gezdiğimizde oranın anlamını daha iyi kavrayabilmek, nereyi neden gezdiğini daha iyi bilmek için tarihini öğrenmek çok önemlidir.

Amasra Müzesi

AMASRA TARİHİ

Amasra’nın tarihi neredeyse 3000 yıl öncesine dayanıyor. Önceki isimleri Sesamos, Amastris, Samastro olan ilçe asıl adını Kraliçe Amastris’den almaktadır. Tarihte Gasgaslar, Hititler, Fenikeliler, İyonlar, Lidyalılar, Persler, Pontus Krallığı, Romalılar, Bizanslılar, Cenevizliler ve son olarak da Osmanlı egemenliğine girmiş bir bölgede bulunmaktadır. 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilerek Osmanlı topraklarına katıldı. Bu kadar çok uygarlığın ve devletin yönetiminde var olan Amasra’da geçmişten günümüze canlı bir ticari hayatı yansıtan pek çok sanat eseri ulaşmıştır. Tabii her toplumun yerini diğer bir toplum aldığında yakılan, yıkılan, yok olan çok fazla eser olmuştur maalesef.

AMASRA’DA GEZİLECEK YERLER

Amasra Kalesi , Bizans döneminde yapılmıştır. Biri Boztepe’deki Sormagir Kalesi, diğeri Amasra’daki Zindan Kalesi olmak üzere iki kütleden oluşmaktadır. Bu iki kütleyi de birbirine bağlayan Kemere Köprüsü’dür. Boztepe’de ayrıca Ağlayan Ağaç vardır. Ağaç denizden ve havadan aldığı nemi bünyesinde tutan bir selvi ağacı olup, ilkbahar ve sonbahar aylarında yağmur damlası olarak geri vermektedir. Bu selvi ağacının yaşının  300 ile 350 arasında olduğu tahmin edilmektedir. Ağlayan Ağaç Çay Bahçesi’nde kahvenizi veya çayınızı yudumlayarak hemen karşınızdaki Tavşan Adası’nı, Atatürk Tepesi’ni ve Büyük Liman’ı seyredebilirsiniz. İsterseniz dürbün de kiralayabilirsiniz. Çay bahçesinden biraz daha tepeye doğru yürürseniz oradaki en yüksek yere çıkmış olacaksınız. Giderken havaya da dikkat edin lütfen. Tepenin rüzgarı fenadır. Oradan da Tavşan Adası’nı, Karadeniz’in büyülü görüntüsünü ve Amasra’yı izleyebilirsiniz.

Kemere Köprüsü

Tekrardan Kemere Köprüsü’ne dönecek olursak bu köprü Boztepe’deki Sormagir Kalesi’ni Amasra’daki Zindan Kalesi’ne bağlayan tek gözlü bir köprüdür. Bizans dönemine ait olan bu yapı 9. yüzyılda yapıldı. Ayrıca Tavşan Adası’nı bu köprüden de izleyebilirsiniz.

Küçük Limanın doğusunda bulunan Direkli Kaya, koyun içindeki kaya üzerine örme sütunlarla yapılmış yedi metre yüksekliğinde bir yapıdır. Direkli Kaya’da denizle bağlantılı kare biçiminde bir havuz, kayaya oyulmuş basamaklar ve mermerden bir iskele görülür. Halk arasında buradaki havuz ‘’Amastris’in Hamamı’’ olarak bilinir.

Fatih Camii

Fatih Camii, 9. yüzyılda Amasra Kalesi içinde bir Bizans Kilisesi olarak inşa edilmiştir. Amasra’nın 1460 yılında, Fatih Sultan Mehmet tarafından fethi sırasında camiye çevrilmiştir. Döneminin tüm mimari karakteristiğini yansıtan yapı, 1887 yılında onarım görmüştür. Diğer camilerde rastlanmayan “Cuma Hutbesi’nin Kılıç Çekilerek Okunması” geleneği günümüzde Fatih Camisinde yaşatılmaktadır.

Şapel

Şapel, Amasra Kalesi içinde bulunuyor. 13. yy’a kadar Ortodoks ayinlerinin yapıldığı bir şapeldi. Amasra Kalesi Cenovalılara geçince Podesta (yönetici) şatosunun şapeli oldu. Fatih Sultan Mehmet 1460’ta Amasra’yı alınca kaleye yerleşen Müslüman Türkler işlevsiz kalan kiliseyi korumaya çalışsalar da zamanın tahribine yenik düşen yapı gün geçtikçe harap oldu. 1963 ve 2003’te iki kez Kültür Bakanlığınca onarıldı. İçerideki fresklerden çok az iz kalmıştır.

Kalenin her yerini gezmenizi öneririm. Gezdiğiniz zaman kale olduğunu ilk önce anlayamayabilirsiniz, tepede kurulmuş bir yerleşim yeri gibi gelebilir. Birçok kaleden farklı ve etkileyici bir görüntüsü var.

Amasra Müzesi

Amasra Müzesi, ilk öncelikle konumunun çok güzel bir yerde hemen deniz kenarında olması, küçük ve şirin bir mimarisinin olması gözünüze çok hoş gelecektir. 1884 yılında Deniz Lisesi olarak inşa edilmeye başlanmış fakat bitirilememiştir. 1976 yılında Kültür Bakanlığınca satın alınmıştır. Restorasyonu tamamlandıktan sonra müzeye çevrilmiş ve 1982 yılında hizmete açılmıştır. Amasra Müzesi, ikisi etnografik, ikisi arkeolojik olmak üzere toplam dört teşhir salonundan oluşmaktadır. Müzenin bahçesinde de Helenistik, Roma, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerine ait taş eserler yer almaktadır.

Barış Akarsu Kültür ve Yardımlaşma Derneği ve sanatçının heykeli

Anadolu Rock Müziği içerisinde yıldızı çok parlak olan Barış Akarsu, Amasralıdır. Maalesef  29 Haziran 2007 Cuma akşamında bir trafik kazası geçiren sanatçı beş günlük bir yoğun bakım sonrasında 4 Temmuz 2007’de aramızdan ayrıldı. Ziyaret etmek isterseniz eğer, Akarsu’nun mezarı Amasra’dadır. Amasra Kaymakamlığı ve Belediyenin hemen yakınında Barış Akarsu Kültür ve Yardımlaşma Derneği ve hemen önünde sanatçının heykeli bulunmaktadır.

AMASRA’DA NE YENİR?

İlçenin birçok yerinde seyyar midye dolma ve midye tava bulunuyor. Bu sayede ayaküstü bile karnınızı doyurabilirsiniz. Ailecek giderseniz eğer sahil kenarında birçok  balıkçı ve köfteci, ara sokaklarda ise Vapur Restaurant gibi lokantalar bulabilirsiniz. Amasra’ya özgü olan Amasra salatasını unutmamak gerek tabii. Yağ, sirke, nar ekşisi ile kırmızı, turuncu, yeşil ve sarı renkli en az otuz altı çeşit malzeme kullanımı ve farklı lezzeti ile görsel şölen sunan salatayı da denemenizi tavsiye ederim.

AMASRA’DA EĞLENCE

Amasra geceleri, özellikle yazları çok canlıdır. Canlı müzik yapan barlar ve cafeler plajın yanında manzarası, yemekleri ve etkinlikleri sayesinde gidebileceğiniz en iyi alternatiflerden olabilir. Sakin bir eğlence isterseniz eğer Hamam Kafeyi önerebilirim. Şüphesiz gece eğlenmeniz burada çok keyifli geçecektir.

Benim Amasrayı tanıtan yazım bu kadar. Tabii ki de Amasra bu yazıyla sınırlı değil. Gidip görmeniz, yaşamanız, tatmanız dileğiyle… Hoşça kalın. Sağlıklı kalın.

Kaynak
bartin.ktb.gov.trgezimanya.comhttps://cokokuyancokgezen.com/

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu